PRiredba
PETER LINDBERGH: Images of Women & The Unknown

Information

PRiredba studio s ponosom predstavlja

 


IZLOŽBU FOTOGRAFIJA PETERA LINDBERGHA U ZAGREBU

 

PETER LINDBERGH: Images of Women & The Unknown

8. travnja – 10. svibnja 2014.

Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb, Hrvatska

———————————————————————————————————-
U galeriji Dom hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu (Hrvatska) tijekom travnja i svibnja bit će izloženo više od 150 fotografija slavnog Petera Lindbergha, jednog od nekoliko najvećih živućih fotografskih imena današnjice. Izložbeni radovi, čiji će zagrebački postav osmisliti sam Lindbergh, odabrani su iz dvaju zasebnih umjetničkih serija Images of Women  i The Unknown od kuda i proizlazi sam naziv izložbe. Ovo je prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Europe od 1998. godine, kada je izlagao u Beču, te ujedno i jedina Lindberghova europska samostalna izložba u ovoj godini.

„Na zagrebačkoj izložbi predstavit ću izbor iz dvije serije svojih fotografija koje sam snimio ranije tijekom karijere. Riječ je o fotografijama iz serije ‘Images of Woman’ s radovima koji su definirali i stvorili novi pojam ženstvenosti krajem 80ih i 90ih godina prošlog stoljeća, dok drugi dio čine fotografije iz opusa ‘The Unknown“ u kojem su ljudska bića, akteri fotografija, izloženi strahu koji još uvijek nisu spoznali, u kojem je sve fikcija … “ kratko je najavio sadržaj svoje izložbe u Zagrebu sam umjetnik, Peter Lindbergh.

Iako danas slavi za jednog od najprestižnijih svjetskih fotografa ovaj neprikoslovljeni modni vizionar i danas svojim radom ne spada u konvencionalne fotografske okvire. Lindberghov fotografski put i početak doista je bio drugačiji, jer za razliku od svojih kolega on u početku nije oduvijek znao da se želi baviti fotografijom i umjetnošću. Umjesto toga Lindberghov put obilježili su razni i neobični poslovi da bi se s fotoaparatom prvi put susreo u ranim tridesetima. Lindergh je svoju fotografsku karijeru započeo je 1971. u Njemačkoj u vrijeme studija slikarstva, kada počinje raditi kao asistent na velikim foto snimanjima slavnog Hans Luxa. Ubrzo se osamostaljuje i seli u Pariz gdje zahvaljujući svojoj kreativnosti ali i kvaliteti svog rada vrlo brzo postaje cijenjeni i željeni fotograf. Nakon prvog ozbiljnijeg angažmana za francuski Vogue za njega i njegov rad počinju se doslovno otimati urednici najprestižnijih modnih i lifestyle magazina, kao i marketinški odjeli najvećih modnih i kozmetičkih kuća za koje snima reklamne, foto i TV kampanje. Dobitnik brojnih prestižnih nagrada između kojih i fotografskog oskara Lucie Award za dostignuća upravo u modnoj fotografiji, Lindbergh je poznat prvenstveno po tome što je upravo kroz svoje fotografije stvorio svjetske supermodele snimivši 1990. crno-bijelu naslovnicu britanskog Voguea s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Tatjanom Patiz, Christy Turlington i Lindom Evangelistom. Zanimljivo je kako u početku njegova rada nitko nije niti mogao slutiti da će upravo Lindbergh postati jedan od najpoznatijih, najtraženijih i najcijenjenijih modnih fotografa budući svoj prestiž i ugled nikada nije stjecao isključivo kroz trend ili stil već je za njega osobno, kako i sam kaže,  „Žena je uvijek važnija od odjeće koju nosi“.

Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu bit će postavljena u cijelom prostoru galerije Dom hrvatskih likovnih umjetnika – u galeriji PM, galeriji PRSTEN i galeriji BAČVA. Osim fotografija izložba će u jednom svoj dijelu sadržavati i video instalaciju koju je sam umjetnik, inspiriran upravo arhitekturom galerije, ekskluzivno prilagodio za svoju zagrebački izložbu! Upravo i po ovoj videoinstalaciji Lindberghova izložba u Zagrebu razlikuje se od svih koje je predstavio ili u kojima je sudjelovao proteklih godina kao i u skorijoj budućnosti.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Informacije o izložbi:

Naziv izložbe: PETER LINDBERGH – Images of Women & The Unknown
Datumi izložbe: 8. travnja – 10. svibnja 2014.
Lokacija izložbe: Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb, Hrvatska

 

Radno vrijeme:
utorak – četvrtak 11.00 – 20.00 sati,
petak i subota 11.00 – 21.00 sati,
nedjelja 10.00 – 18.00 sati,
ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

U SUBOTU 10.5.2014. IZLOŽBA JE OTVORENA OD 11:00 SATI DO PONOĆI!

Art Shop otvoren je u vrijeme rada galerije. Plaćanje isključivo gotovinom.

 

Cijene ulaznica:
Dnevna ulaznica, individualna 40 kn
Obiteljska ulaznica (4 osobe) 100 kn
Grupna ulaznica (više od 15 ljudi) 25 kn/osobi

Djeca do 6 godina imaju besplatan ulaz.

Plaćanje gotovinom.
Članovima HDLU-a, s podmirenom članarinom, ulaz besplatan.

 

Cijene kataloga:

Monografija ‘Images of Women’, Peter Lindbergh 385kn

Monografija ‘The Unknown’, Peter Lindbergh 385kn

Brošura ‘Peter Lindbergh – Images of Women & The Unknown’  10kn

 

Organizirane vođene ture – informacije i cijena:

Besplatne vođene ture kroz postav izložbe Petera Lindbergha organizirane su petkom u 18:00 sati, subotom u 11:00 sati i nedjeljom u 16:00 sati. Prisutvovanje besplatnim vođenim turama kroz izložbu moguće je uz kupljenu ulaznicu od 40 kuna koje se prodaju na ulazu u galeriju. Građani zainteresirani za vođene ture mogu se prijaviti na info@priredba.hr ili na tabulamilena@gmail.com te putem telefona 01  48 47 071. Broj sudionika po jednoj vođenoj besplatnoj turi ograničen je na 30 osoba. Ture su organizirane na hrvatskom jeziku i traju oko 90 minuta.

Besplatne specijalizirane vođene ture za slijepe i visokoslabovidne osobe kroz postav izložbe Petera Lindbergha organizirane su utorkom u 18:00 sati, petkom u 17:00 sati i subotom u 15:00 sati. Prisutvovanje specijaliziranim vođenim turama za slijepe i visokoslabovidne osobe kroz izložbu moguće je uz kupljenu ulaznicu od 10 kuna koje se prodaju na ulazu u galeriju. Osobe u pratnji ne plaćaju ulaznicu. Građani zainteresirani za specijalizirane vođene ture mogu se prijaviti na email udruga@psivodici.hr  te telefonom na 01 48 16 155. Broj sudionika po jednoj vođenoj specijaliziranoj turi ograničen je na 10 osoba. Ture su organizirane na hrvatskom jeziku i traju oko 90 minuta.

 

Organizator izložbe: PRiredba studio, Zagreb
Partner izložbe: HDLU, Zagreb

PRESS kontakt:
PRiredba studio
t. (+385) 01 48 47 071
f. (+385) 01 48 47 005
e. press@priredba.hr
#lindberghzg

 

 

All Project